De omgeving

 

schapen

kerkjekoolzaadbreed2De omgevingLes Biches ligt in een klein gehucht, met een paar boerderijen, dat deel uitmaakt van de gemeente Crux-la-Ville. Dit dorp ligt in de Nièvre, een departement dat erom bekend staat dat er nauwelijks industrie en andere bedrijvigheid is. Wij genieten ervan dat onze bli nergens wordt gehinderd door bebouwing wanneer wij door de streek rijden. Weidse vergezichten worden afgewisseld door bossen en kleine oude dorpjes. Voor mensen die rust zoeken biedt deze streek verlaten weggetjes en uitgestrekte bossen waar je nauwelijks andere wandelaars tegenkomt. Je kunt genieten van de doordringende stilte van de nacht en de vogelgeluiden in de vroege ochtend.

De Nièvre vormt een onderdeel van de Bourgogne, een gebied met veel historische plekken, van Romeinse overblijfselen tot romaanse kerken en abdijen. De Bourgogne heeft een rijke grond, met druiven, kersen en noten en is beroemd om haar culinaire traditie. Je komt, als je gaat toeren, talloze kastelen tegen, waarvan sommige te bezoeken zijn, zoals het kasteel van Bazoches, dat door de architect Vauban is gebouwd. In de nabije omgeving zijn veel oude steden die gesticht zijn door de hertogen van Bourgogne, zoals Autun, Auxerre, Clamecy. Of spirituele plaatsen zoals Vézelay, dat met haar prachtige basiliek St. Madeleine nog altijd een vertrekpunt is voor wandelaars naar Santiago de Compostela. In het huis liggen folders van alle bezienswaardigheden in de streek.

Crux-la-Ville
De gemeente Crux la Ville telt momenteel 431 inwoners. Aangezien Crux-la-Ville een zeer uitgestrekte gemeente is,  is de bevolkingsdichtheid erg laag (9 inwoners per km²). Ooit was het een bedrijvig dorp. Rond het midden van de 19e eeuw woonden er ruim tweeduizend inwoners. Crux-la-Ville had toen ook een hotel, een café, winkels en werkplaatsen. Aan het begin van de 20e eeuw liep hier de spoorlijn Nevers – Corbigny, met twee stations in Ligny en in Cloiseau (aan het begin van de doodlopende weg naar Les-Biches zie je rechts het oude stationnetje).
De Moulin d’Aron die nog altijd in gebruik is, produceert en verkoopt jaarlijks vierduizend ton meel afkomstig van lokale granen. Er zijn in Crux-la-Ville verschillende mooie wasplaatsen (lavoirs), zoals die in het dorp (achter de kerk om naar beneden lopen) en in het gehucht Marmantray.
Crux-la-Ville heeft verschillende meren, waaronder het Etang du Merle (18 ha) waar ‘s zomers veel gebruik van wordt gemaakt door toeristen en gezinnen uit de buurt. Aan het meer ligt een camping, er zijn kano’s en waterfietsen te huur en in een deel van het meer kan worden gevist. Op de vooravond van de nationale feestdag 14 juli, wordt er feestelijk vuurwerk afgestoken aan de rand van het meer.

crux-3crux-2crux-1Geschiedenis van Crux-la-Ville

Het dorp is ontstaan op de kruising van oude Romeinse wegen (waarvan een deel nog zichtbaar is). Aan die kruising ontleent het dorp ook haar naam: Crucium fondum, later Cruso). In de archieven van de aartsbisschop van Nevers wordt er voor het eerst melding gemaakt van het dorp in 1287. Het dorp bestond toen uit Crux-la-Ville en Crux-le-Châtel, naar het kasteel dat op de heuvels buiten de dorpskern ligt in het huidige gehucht Le Berle. Het middelste werd verwoest in de Franse Revolutie, de linker- en rechtervleugel van het kasteel zijn hersteld en worden nog steeds bewoond. In de 15e eeuw waren de eisen van de landheer Hugues Damas van het kasteel dermate onredelijk, dat de horigen succesvol in opstand kwamen.
Ook in de Tweede Wereldoorlog waren er veel verzetshaarden in en rond het dorp. Verschillende groepen van maquisards verscholen zich in de bossen. Tussen 12 en 17 augustus 1944 hielden achthonderd maquisards stand tegen vijftienhonderd Duitsers. Rondom het dorp zijn verschillende gedenkplaatsen van omgekomen maquisards, zoals de Maquis Daniel, Maquis Mariaux en Maquis Camille.

Het dorp Crux-la-Ville op de kaart weergeven