De omgeving

RUSTIGE STREEK Vakantiehuis Les Biches ligt in een klein agrarisch gehucht, Cloiseau, dat deel uitmaakt van de gemeente Crux-la-Ville. Dit dorp ligt in de Nièvre, een departement dat erom bekend staat dat er nauwelijks industrie en andere bedrijvigheid is. Wij genieten ervan dat onze blik nergens wordt gehinderd door bebouwing wanneer wij door de streek rijden. Weidse vergezichten worden afgewisseld door bossen en kleine oude dorpjes. Voor mensen die rust zoeken biedt deze streek  uitgestrekte bossen en verlaten weggetjes waar je nauwelijks andere wandelaars tegenkomt. Je kunt genieten van de doordringende stilte van de nacht en de vogelgeluiden in de vroege ochtend. In deze landelijke streek, waar de tijd al vijftig jaar lijkt stil te staan vind je  vele oude dorpjes met Romaanse kerkjes, oude begraafplaatsen en mooie lavoirs (wasplaatsen).

WANDELEN Vanuit het huis Les Biches loop je zo het bos in en kun je uren wandelen in de uitgestrekte bossen. In het vakantiehuis ligt een map met wandelroutes in de omgeving. Op drie kilometer afstand bevindt zich Étang du Merle, een meer waar je een frisse duik kunt nemen na een lange wandeling, kunt picknicken en zwemmen. Wat verder weg zijn nog twee grote meren, Etang de Baye en Etang de Vaux, waar je ook andere watersporten kunt beoefenen, zoals zeilen, surfen en kanoën. Op het Canal de Nivernais kun je een bootje huren voor een dag en op de Yonne kun je wildwaterkanoën. Het nabijgelegen dorp Saint-Saulge heeft meer dan vijfhonderd kilometer bewegwijzerde mountainbikeroutes. Fietsen kun je sowieso naar hartelust in de Nièvre: het is er glooiend, maar de wegen zijn niet te steil.

WINKELS EN TERASSEN De dichtstbijzijnde winkels bevinden zich in Saint-Saulge (6 km). Daar is een uitstekende ambachtelijke slager, een supermarkt, een bakker, een apotheek en naast de kerk een café met terras voor een kop koffie of een glas wijn. Onlangs is in de hoofdstraat een restaurant geopend: De la Poste.

BOODSCHAPPEN In Prémery (12 km) vind je meer winkels. Dit stadje, vroeger de zomerresidentie van de bisschoppen van Nevers, heeft een deel van haar middeleeuwse ommuring en de 14e eeuwse poort behouden. Je vindt er een bank en een postkantoor, een grote supermarkt, een garage, bakkers en slagers, een apotheek, kappers en een tabac/maison de presse. Er zijn wat kleine lokale restaurantjes en tweemaal per jaar is er een grote brocante markt. Premery heeft een klein museum dat in de zomermaanden aardewerk uit de Nivernais tentoonstelt.

MARKT Ook in Corbigny (14 km) kun je goed boodschappen doen. Dit stadje ligt in het dal van de Anguison, in een vriendelijk heuvellandschap. Winkeltjes, twee cafés met terrassen, vakwerkhuizen, een boekhandel, slagers en bakkers, meerdere restaurants en een pizzeria, een bouwmarkt en een tuincentrum maken het stadje aantrekkelijk. In de zomer wordt in de abdij een jaarlijks klassiek muziekfestival gehouden. Iedere vrijdag is er markt in de hoofdstraat en iedere 2e dinsdag van de maand is er veemarkt.

WIJN PROEVEN Voor meer specifieke inkopen of modewinkels moet je wat verder rijden naar Nevers (50 km). Wijn proeven kan bij de vele caves in Pouilly en Sancerre. Wat verder rijden is het naar de Bourgondische wijnstadjes zoals Beaune, Macon en Nuits Saint-George. In het vakantiehuis Les Biches ligt een lijst met restaurants in de omgeving en informatie over plaatselijke markten, waar je verse streekkazen, worsten, slakken, paddenstoelen en plaatselijk brood kunt kopen.

HET DORP De gemeente waarin het vakantiehuis Les Biches ligt, telt nauwelijks meer dan vierhonderd inwoners. Aangezien de gemeente zeer uitgestrekt is, ligt de bevolkingsdichtheid erg laag (9 inwoners per km²). Ooit was Crux-la-Ville een bedrijvig dorp. Rond het midden van de 19e eeuw woonden er ruim tweeduizend inwoners. Het dorp had toen ook een hotel, een café, winkels en werkplaatsen. Aan het begin van de 20e eeuw liep hier de spoorlijn Nevers - Corbigny, met twee stations in Ligny en in Cloiseau (na de afslag naar Les Biches zie je rechts het oude stationnetje). Ook hier is een mooie wasplaats lags het weggetje achter de kerk. Crux-la-Ville heeft verschillende meren, waaronder het Etang du Merle (18 ha) waar ‘s zomers veel gebruik van wordt gemaakt door toeristen en gezinnen uit de buurt. Er is een strandje, er zijn waterfietsen te huur en in een deel van het meer kan worden gevist. Op de vooravond van de nationale feestdag 14 juli, wordt er feestelijk vuurwerk afgestoken aan de rand van het meer.

GESCHIEDENIS VAN HET DORP Crux-la-Ville is ontstaan op de kruising van oude Romeinse wegen, waaraan het dorp haar naam ontleent: Crucium fondum, later Cruso). In de archieven van de aartsbisschop van Nevers wordt er voor het eerst melding gemaakt van het dorp in 1287. Het dorp bestond toen uit Crux-la-Ville en Crux-le-Châtel, naar het kasteel dat op de heuvels buiten de dorpskern ligt in het huidige gehucht Le Berle. In de Tweede Wereldoorlog waren er veel verzetshaarden in en rond Crux-la-Ville. Tussen 12 en 17 augustus 1944 hielden in Crux-la-Ville achthonderd maquisards stand tegen vijftienhonderd Duitsers. Rondom het dorp zijn verschillende gedenkplaatsen van omgekomen maquisards, zoals de stèles Maquis Daniel, Maquis Mariaux en Maquis Camille.

SCHILDERACHTIGE DORPEN Champallement, Arthel  en Sardy-les-Epiry zijn schilderachtige dorpen in de omgeving, Tamnay-en-Bazois is een pottenbakkersdorp. Wat verder weg liggen het middeleeuwse Montréal tegen een heuvel aan gebouwd, en het plaatsje Charolles waar de witgekleurde charolais koeien hun naam aan danken. Net aan de overkant van de Loire ligt het dorp Apremont, gebouwd in Engelse cottage stijl en met een prachtige botanische tuin.
Saint-Saulge was ooit een benedictijner priorij, het ontwikkelde zich tot een handels- en kunstcentrum met vee- en warenmarkten. De 16e eeuwse gotische kerk St. Martin (op oudere fundamenten) is interessant door de glas in lood ramen. Als je voor de ingang staat zie je 's zomers een koe aan de kerktoren hangen. De legende vertelt dat er in de Tweede Wereldoorlog zo weinig voedsel was voor het vee dat men besloot de dorpskoe de toren op te hijsen omdat daar nog eetbaar mos te vinden was.Hier vind je meer informatie over de geschiedenis van de streek.

MIDDELEEUWSE STEDEN In de omgeving van vakantiehuis Les Biches zijn veel oude steden die gesticht zijn door de hertogen van Bourgogne, zoals Autun, Auxerre, Clamecy en Nevers. Autun heeft, behalve een indrukwekkende kathedraal, oude Romeinse stadspoorten en een amfitheater. In Auxerre tref je ruime boulevards, middeleeuwse stadswallen en een abdij uit 865.
Het middeleeuwse stadje Clamecy ligt mooi tegen een kalksteenplateau tussen de rivieren de Yonne en de Beuvron. Het stadje dankt zijn bloei aan de ‘flottage de bois’, de houttransporten over water voor de houtvoorziening van Parijs. Dit wordt nog elk jaar op 14 juli gevierd met houtvlot-wedstrijden op de Yonne. Het pittoreske stadje, met smalle straatjes en fraaie 15e eeuwse vakwerkhuizen heeft een 12e eeuwse Bourgondisch-gotische kerk Saint Martin met 16e eeuwse toren in flamboyante stijl. Clamecy is ook de geboorteplaats van de schrijver Romain Rolland (1866-1944). Naar hem is het gemeentelijke museum vernoemd: le Musée d’Art et d’Histoire Romain Roland. Naast een schilderijencollectie uit de 18e eeuw tot de 20e eeuw, is hier aardewerk te zien, en voorwerpen afkomstig uit archeologische opgravingen, onder meer van Compierre.
Een romantische stad is Avallon. Het oude gedeelte van het middeleeuwse vestingstadje heeft straten met oude klinkers en goed bewaard gebleven vestingmuren met uitzichten over de omringende vallei. Te bewonderen zijn statige koopmanshuizen uit de 15e en 18e eeuw, waaronder het beroemde en typisch Bourgondische huis De Sires de Domecy uit de 15e eeuw, gebouwd tegen de kerk Saint-Lazaire. De stad heeft mooie stadswallen, waarvan sommige bedekt zijn met hangende tuinen. Verder is er de 15e eeuwse klokkentoren en de kapittelkerk Saint-Lazaire, gebouwd in de 4e eeuw en vergroot in de 12e eeuw om de stromen pelgrims te kunnen opvangen. Het musée L’Avallonais biedt een collectie van geologische, cultuurhistorische, folkloristische en geschiedkundige voorwerpen. Er hangen schilderijen van Toulouse-Lautrec en Georges Rouault.

LA CHARITÉ-SUR-LOIRE Dit aan de oever van de Loire gelegen middeleeuwse stadje is gebouwd rondom een kloostercomplex en omringd door oude stadsmuren. Het is niet alleen de boekenstad van de Nièvre, met talloze antiquarische boekhandels en boekbinderijen, maar ook de stad van de blues. Elk jaar wordt hier in augustus een gerenommeerd blues en jazz festival gehouden. De oude huizen en de smalle straatjes liggen rondom de indrukwekkende resten van de (met het klooster van Cluny verbonden) priorij Notre-Dame de La Charité-sur-Loire is een van de hoogtepunten van de Bourgondische Romaanse kunst en ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De priorij bestaat uit een kerk met zeskantige toren, die na Cluny de grootste van Frankrijk was. In het gezellige centrum zijn terrassen, brocantewinkels, galeries en restaurants. In de zomer is er elke maand een boekenmarkt.

Scroll naar boven