De Bourgogne: paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers

RIJKE GESCHIEDENIS De Nièvre vormt een onderdeel van de Bourgogne, een gebied met veel historische plekken, van Romeinse overblijfselen tot romaanse kerken en abdijen. De Bourgogne heeft een rijke grond, met druiven, kersen en noten en is beroemd om haar culinaire traditie. Je komt, als je gaat toeren, talloze kastelen tegen, waarvan sommige te bezoeken zijn, zoals het kasteel van Bazoches, dat door de architect Vauban is gebouwd. In de nabije omgeving zijn veel oude steden die gesticht zijn door de hertogen van Bourgogne, zoals Autun, Auxerre, Clamecy. Of spirituele plaatsen zoals Vézelay, dat met haar prachtige basiliek St. Madeleine nog altijd een vertrekpunt is voor wandelaars naar Santiago de Compostela. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen hier een deel van de route lopen.
In het vakantiehuis Les Biches liggen folders van alle bezienswaardigheden in de streek. Lenette Schuijt schreef een aantrekkelijk boek over deze streek: De Bourgogne. Meer dan wijn & het goede leven. Dit boek is voor gasten van les Biches met korting aan te schaffen bij de verhuurder.

 

ARCHEOLOGIE Arcy-sur-Cure is beroemd om haar druipsteengrotten uitgesleten in de kalkhoudende rotsen. Les Grottes d’Arcy-sur-Cure zijn in de zomermaanden te bezoeken onder leiding van een gids. Op een aanzienlijke diepte (waar een constante temperatuur is van 12 graden) is een 900 meter lang parcours uitgezet langs stalagmieten en stalactieten, onderaardse bronnen en meertjes. In deze grotten die 90.000 jaar v.Chr. door Neanderthalers en later de Cro Magnon-mensen werden bewoond zijn vele prehistorische vondsten gedaan: skeletten van mammoets, bisons en rhinosaurussen en om vuistbijlen, speerpunten en andere gebruiksvoorwerpen. Deze zijn tentoongesteld in het museum van Avallon. Op de muren van de grotten zijn nog een aantal rotstekeningen van dieren te zien.

ZOUTWATERBRONNEN Anderhalve kilometer ten zuiden van Saint-Père (bij Vezelay) kun je in Les Fontaines Salées zien hoe zout mineraal water al sinds het neolithische tijdperk werd opgevangen door middel van vaten bestaande uit uitgeholde eiken. (2300 jaar v.Chr.). Er zijn veertien putten die nog altijd in bedrijf zijn, een ronde tempel uit de 2e eeuw v.Chr. ter ere van de watergoden, evenals Gallo-romeinse thermale baden en een omheining uit de 1e en 2e eeuw na Chr.

GALLO-ROMAANSE NEDERZETTINGEN Op verschillende plekken in de Bourgogne zijjn restanten van Romeinse steden, huizen en baden. Tussen Saint-Réverien en Champallement ligt verscholen in het bos Compierre, de bemoste ruines bezoeken van een Gallo-Romaans dorp dat verdween aan het einde van de 4e eeuw. De restanten van een cirkelvormige tempel, van een theater, dat ooit plaats bood aan 5000 personen, van winkels en ateliers van been- en bronswerkers zijn te zien. In de bossen rondom de nederzetting kunt u prachtige wandelingen maken.

KERKEN De Bourgogne heeft ook een rijke religieuze geschiedenis, met grote kathedralen en abdijen, waaronder de ruïnes van de beroemde abdij van Cluny en de basiliek van Vézelay. Daarnaast zijn er honderden Romaanse kerkjes uit de 12e en 15e eeuw, zoals die van Champlemy en Rouy.
In het ooit bedrijvige dorpje Saint-Révérien staat een 12e eeuwse Romaanse kerk, qua beeldhouwwerk een van de belangrijkste van de Nièvre. Op de zuilen en halfzuilen zijn kapitelen zijn afbeeldingen van fabeldieren, vogels, David te paard, de hel en de droom van Jacob over een hemelladder te zien. Andere zuilen zijn versierd met bladmotieven. Het 16e eeuwse fresco in de centrale koorkapel verbeeldt Maria.
Ten westen van St. Saulge ligt boven op een heuvel, met een prachtig uitzicht op de heuvels van de omgeving, het Romaanse kerkje van Jailly. Heel bijzonder is het gebeeldhouwde portaal, dat los staat van de kerk. De reusachtige lindeboom is net als het kerkje eeuwen oud. In de zomer zijn er dikwijls concerten in het kerkje. Wandelaars en natuurliefhebbers  kunnen vanaf deze plek zo de bossen in lopen. Hier vind je een overzicht van alle Romaanse kerken in de Nièvre. Na alle bezichtigingen dorst gekregen? Hier vind je terrasjes in de buurt van vakantiehuis Les Biches. Op deze site vind je nog meer informatie over religieus erfgoed in de Bourgogne, en andere fascinerende plaatsen om te ontdekken.

VÉZELAY Het schilderachtig tegen een heuvel gelegen Vézelay was tijdens de Middeleeuwen één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Frankrijk, omdat de abdij, naar verluidt, de relikwieën van Maria Magdalena bezat. De hoofdstraat leidt als een lint naar boven naar de Basilique La Sainte-Madeleine. De kleurschakering van de verschillende steensoorten en de lichtinval van de hoge ramen geven de Romaanse basiliek een ongekende schoonheid. Indrukwekkend zijn ook de kapitelen, vol expressieve dieren en bijbelmotieven. In de 11e eeuw werd Vézelay een van de vier vertrekpunten voor pelgrims naar Santiago de Compostella.
Niet alleen pelgrims troffen elkaar hier, ook koningen, ridders, schrijvers en kunstenaars. De franse filosoof Georges Bataille woonde er en is er begraven, de schrijver Jules Roy woonde in Vézelay, evenals de architect Le Corbusier en de dichter Paul Claudel. Het stadje heeft prachtige oude huizen, kunstgaleries, souvenirwinkels, restaurants en wijn- en delicatessenwinkels. Het kleine museum voor moderne kunst, Musée Zervos, is beslist de moeite waard met een collectie van onder andere Calder, Ernst, Giacometti, Kandinsky en Picasso. Aan de voet van Vezelay ligt het dorp Saint Père-sous-Vézelay. Hier staat een van de mooiste gotische kerkjes van de Bourgogne, de Eglise Notre Dame, waarvan de bouwactiviteit zich uitstrekte van de 13e tot de 15e eeuw.

KASTELEN Als je gaat toeren, kom je talloze kastelen tegen, waarvan sommige te bezoeken zijn, zoals het kasteel van Bazoches, dat door de architect Vauban is gebouwd. Vlakbij Premery ligt het Château de Giry (14e– 17e eeuw), dat onder andere bijzonder is vanwege de grote gotische schouwen en de binnenplaats met een unieke stenen buitengalerij, gedragen door enorme gotische consoles. Bezichtigen kan op afspraak.
Op nog geen 15 minuten rijden van Les Biches ligt de Butte de Montenoison, een van de hoogste heuvels (471 meter) van de Nièvre. Hier heb je een prachtig weids uitzicht op de Bazois en de bergen van de Morvan. Op de heuvel liggen de resten van een belangrijk 13e eeuws kasteel, hier gebouwd door de gravin van Nevers vanwege de vruchtbare bodem en de strategische ligging. Het kasteel werd in de 18e eeuw verlaten en verviel tot ruïne. Bovenaan de heuvel staat nu een mooi gerestaureerde kapel met een 16e eeuwse klokkentoren. In de kerk worden soms concerten gehouden en in de zomer wordt op het veld voor de kerk een grote brocante markt georganiseerd.

PARKEN EN TUINEN In de Bourgogne zijn tientallen parken en tuinen waar je kunt rondstruinen. Wandelaars en natuurliefhebbers kunnen er hun zintuigen laten prikkelen door schitterende kleuren en kruidige geuren. Er zijn kasteeltuinen, zoals die in Chatillon-en-Bazois. De Jardin de Marigny is een productietuin, hier kun  je zelf groenten en fruit plukken. Wat verder weg in het bezienswaardige dorp Apremont ligt het Parc Floral, een perfect onderhouden Engelse landschapspark met bijzondere bomen, struiken en exotische bloemen. Meer informatie over tuinen in de Bourgogne (Nederlands) en over tuinen en parken in de Bourgogne (Franstalig).

Scroll naar boven