Stadjes en dorpen

Stadjes en dorpen De Nievre is een landelijke streek, waar de tijd al vijftig jaar lijkt stil te staan. Je vindt er vele oude dorpjes met prachtige Romaanse kerkjes, oude begraafplaatsen en mooie lavoirs, wasplaatsen. Zie onderaan deze pagina de namen van een paar schilderachtige mooie dorpen.
In de omgeving van Les Biches zijn veel oude steden die gesticht zijn door de hertogen van Bourgogne, zoals Autun, Auxerre, Clamecy en Nevers. Autun heeft, behalve een indrukwekkende kathedraal, oude stadspoorten en een Romeins amfitheater. In Auxerre tref je ruime boulevards, middeleeuwse stadswallen en een abdij uit 865.

Clamecy
Het middeleeuwse stadje Clamecy behoort tot de ‘petites cités de caractere’van de Nievre en ligt mooi tegen een kalksteenplateau tussen de rivieren de Yonne en de Beuvron. Het stadje dankt zijn bloei aan de ‘flottage de bois’, de houttransporten over water voor de houtvoorziening van Parijs. Dit wordt nog elk jaar op 14 juli gevierd met houtvlotten-wedstrijden op de Yonne. Het pittoreske stadje, met smalle straatjes en fraaie 15e eeuwse vakwerkhuizen heeft een 12e eeuwse Bourgondisch-gotische kerk St Martin met 16e eeuwse toren in flamboyante stijl. Een andere interessante kerk is de Eglise Notre-Dame Bethleem. De kerk dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De lichtval in de kerk is prachtig. Clamecy is ook de geboorteplaats van de schrijver Romain Rolland (1866-1944). Naar hem is ook het museum vernoemd: le Musée d’Art et d’Histoire Romain Roland. Naast een schilderijencollectie uit de 18e eeuw tot de 20e eeuw, is hier ook aardewerk te zien, en voorwerpen afkomstig uit archeologische opgravingen, onder meer van Compierre. Restaurants waar het eten heerlijk is: Auberge de la Chapelle of Restaurant de la Chapelle.

Avallon
Een romantische stad is Avallon. Het oude gedeelte van het vestingstadje heeft straten met oude klinkers en goed bewaard gebleven vestingmuren met uitzichten over de omringende vallei. Te bewonderen zijn de statige koopmanshuizen uit de 15e en 18e eeuw, waaronder het beroemde en typisch Bourgondische huis ‘de Sires de Domecy’ uit de 15e eeuw, gebouwd tegen de kerk Saint Lazaire. De stad bezit mooie stadswallen, waarvan sommige bedekt zijn met hangende tuinen. Verder is er de 15e eeuwse klokkentoren en de kapittelkerk Saint Lazaire, gebouwd in de 4e eeuw en vergroot in de 12e eeuw om de stromen pelgrims te kunnen opvangen. Het musée l’ Avallonais biedt voor een elk wat wils, want de collectie omvat geologische, cultuurhistorische, folkloristische en geschiedkundige voorwerpen. De Steentijd is vertegenwoordigd door vondsten uit de grotten van Arcy sur Cure. Er hangen schilderijen van Toulouse-Lautrec en Georges Rouault. En eten kunt u bij restaurant Les Capucines of le Relais des Gourmets.

La Charité-sur-Loire
Het aan de oever van de Loire gelegen La Charité sur Loire is een prachtig middeleeuws stadje omringd door oude stadsmuren. Het is niet alleen de boekenstad van de Nievre, met talloze antiquarische boekhandels en boekbinderijen, maar ook de stad van de blues. Elk jaar wordt hier in augustus een gerenommeerd blues en jazz festival gehouden. De oude huizen en de smalle straatjes liggen rondom de indrukwekkende resten van een kloostercomplex. De met het klooster van Cluny verbonden priorij Notre Dame de Charité is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Bourgondische romaanse kunst en ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De priorij bestaat uit een mooie kerk met zeskantige toren, die op Cluny na, de grootste van Frankrijk was. In het gezellige centrum zijn gezellige terrassen en restaurants en in de zomer is er elke maand een boekenmarkt.

St Saulge kerkramen

Donzy
Waar de Nohain en de Talvanne samenkomen ligt Donzy. Er zijn middeleeuwse vakwerkhuizen te zien, huizen met renaissance gevels en religieuze monumenten. Ooit stonden in Dozy 57 molens. De moeite waard om te bekijken is de graanmolen van Maupertuis, die in het centrum staat. Net buiten Donzy ligt de “moulin de a l’huile de noix”. Hier wordt nog steeds notenolie geperst en verkocht. Er zijn enkele brocante winkeltjes in Donzy en goed eten kun je bij Le Grand Monarque. In het nabijgelegen Donzy le Pré is op het timpaan van de kerk een naïeve voorstelling van Maria te zien: Maria op de troon, daarboven de hand van God, links een engel met wierookvat en rechts een eenbenige oude man met schriftrol en palmtak.

Nevers
Al in de 4e eeuw was hier een Romeinse nederzetting,  in de 9e eeuw was Nevers de zetel van het graafschap en vanaf 1538 het hertogdom Nivernais. Nevers is de hoofdstad van het departement de Nievre. Hoewel de bombardementen van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog het oude stadshart erg hebben beschadigd, is er nog van alles te bekijken: de fraaie patriciershuizen in de Rue de la Parcheminerie, de 14e eeuwse verdedigingstoren Porte de Croux, die een onderdeel is van de 12 eeuwse stadswallen. Een wandeling over de stadswallen Promenade des Remparts, tot aan de Loire, is de moeite waard. De Romaanse kerk St Etienne, met zijn hoge sobere gevel werd eind 11e eeuw gebouwd, is de mooiste van Nevers. De driebeukige basiliek is een subliem voorbeeld van de op Cluny geënte bouwkunst. Ook de moeite waard is de kathedraal Saint-Cyr et Sainte-Juliette. In deze boven op een heuvel gelegen kathedraal zijn alle bouwstijlen die van de 6e tot de 16e eeuw werden toegepast aanwezig. Bijzonder zijn de moderne glas in lood ramen. Nevers is ook bekend vanwege de mythe rondom Bernadette de Soubrious, beter bekend als Bernadette van Lourdes. Zij zou als 14 jarige getuige zijn geweest van de verschijningen van Maria, bij Lourdes. Nevers diende tevens als decor voor de film Hiroshima mon amour van Alain Resnais, gebaseerd op de gelijknamige roman van Marguerite Duras. Nevers heeft mooie winkels, veel terrassen en goede restaurants: Jean- Michel Couron, Le Bengy, La Botte de Nevers, La Cour St Etienne en La Fontaine Cavalier in het nabij gelegen Urzy. In de zomer wordt er twee maanden lang een festival met muziek en theater gehouden op La Plage aan de oever van de Loire.

bourges2cafe

Bourges

 

Bourges
Deze elegante en romantische stad is gebouwd rondom de indrukwekkende gotische kathedraal St.-Etienne, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De kathedraal dateert uit de 13e eeuw en is heeft een prachtige lichtinval. Het zijn niet de kleuren van de brandglasramen die voor dit effect zorgen, maar de hoogte van het interieur: 37 meter. Opvallend is ook de asymmetrie van het gebouw, evenals het ontbreken van de dwarsbeuken. Bourges heeft een mooie middeleeuws centrum met onder andere het Palais Jacques Coeur. Eind april vindt het muziekfestival Le Printemps de Bourges plaats. www.bourges-tourisme.com Aan de rand van de stad Bourges liggen de Marais, een groene landbouwenclave daterend uit de 17e eeuw. Hier vind je 1500 moestuinen op 135 hectare. Het is mogelijk om over de dijkjes te fietsen of te wandelen en zelfs een tochtje met een bootje op zaterdagochtend behoort tot de mogelijkheden. Wel vooraf reserveren bij de Office du Tourisme. In de Marais de Bourges ligt een restaurant met een heerlijk terras, le Caraqui. Bourges kent goede restaurants, onder andere D’Antan Sancerrois, Le Cercle en Le Chapeau Melon (alleen voor lunch).

Mooie dorpen
Champallement en Sardy-les-Epiry zijn schilderachtige dorpen in de omgeving, Tamnay-en-Bazois is een pottenbakkersdorp. Wat verder weg ligt het middeleeuwse Montreal, het plaatsje Charolles, waar de charolais koeien hun naam aan danken, en wat verder weg het dorp Apremont, dat is gebouwd in Engelse cottage stijl en een prachtige botanische tuin heeft.
Saint Saulge was ooit een benedictijner priorij, en ontwikkelde zich tot een handels- en kunstcentrum, met belangrijke markten. De 16e eeuwse gotische kerk St. Martin (op oudere fundamenten) is vooral interessant door de glas in lood ramen. Als je voor de ingang staat zie je de koe op de kerktoren. De legende vertelt dat er in de Tweede Wereldoorlog zo weinig voedsel was voor het vee dat men besloot de dorpskoe de toren op te hijsen omdat daar nog eetbaar mos te vinden was.