Kerken en kastelen

kathedraal charite

Kerken De Nièvre vormt een onderdeel van de Bourgogne, een gebied met veel historische plekken, van Romeinse overblijfselen tot imposante kastelen en kathedralen en de ruïnes van de beroemde abdij van Cluny. Bovendien vind je er tientallen Romaanse kerkjes uit de 12e en 15e eeuw, zoals die van Champlemy en Rouy. In het ooit bedrijvige dorpje Saint Révérien, waar de qua beeldhouwwerk veruit belangrijkste 12e eeuwse Romaanse plattelandskerk van de Nièvre. Na een brand in de 18e eeuw, waarbij het koor, de omgang en de straalkapellen maar nauwelijks aan het verwoestende vuur konden ontkomen, werd het schip gereconstrueerd. Op de zuilen en halfzuilen zijn kapitelen zijn afbeeldingen van fabeldieren, vogels, David te paard, de hel en de droom van Jacob over een hemelladder te zien. Andere zuilen zijn versierd met bladmotieven. Het 16e eeuwse fresco in de centrale koorkapel verbeeldt Maria.
Een paar kilometer ten westen van St. Saulge ligt boven op een heuvel, met een prachtig uitzicht op de heuvels van de omgeving, het Romaanse kerkje van Jailly. Heel bijzonder is het gebeeldhouwde portaal, dat los staat van de kerk. De reusachtige lindeboom is net als het kerkje eeuwen oud. In de zomer zijn er concerten in het kerkje. Hier vind je een overzicht van alle Romaanse kerken in de Nièvre.

In de buurt van la Charité sur Loire liggen de restanten van een benedictijner klooster, de abdij van Fontmorigny. De architectuur illustreert de geschiedenis van de cisterciënzer monniken. De kerk uit de 12e eeuw, de gebouwen van de lekenbroeders (13e eeuw), de abdij (15e eeuw), visvijver, tuin en de ruines van het klooster zijn te bezichtigen.

Vézelay
In de Bourgogne tref je ook veel spirituele plaatsen aan, zoals het schilderachtig tegen een heuvel gelegen Vézelay. Het stadje was tijdens de Middeleeuwen één van de belangrijkste bedevaartsoorden. De hoofdstraat van Vézelay,  de Rue St. Étienne, leidt als een lint naar boven, naar de Basilique La Sainte Madeleine. Deze Romaanse basiliek, waarvan de bouw begin in 1090, is één van de mooiste cultuurschatten van de Bourgogne. De kleurschakering van de verschillende steensoorten en de lichtinval van de hoge ramen geven de basiliek een ongekende schoonheid. Indrukwekkend zijn ook de kapitelen, vol expressieve dieren en bijbelmotieven. Al in de 9e eeuw bezat de abdij, naar verluidt, de relikwieën van Maria Magdalena De basiliek is daarom ook eeuwenlang een belangrijke ontmoetingsplaats voor bedevaartgangers geweest. In de 11e eeuw werd Vézelay een van de vier vertrekpunten voor pelgrims naar Santiago de Compostella.
Vézelay was niet alleen een ontmoetingsplaats voor pelgrims, maar ook voor koningen, ridders, schrijvers en kunstenaars. De franse filosoof Georges Bataille woonde er en is er begraven, de schrijver Jules Roy woonde in Vezelay, evenals de architect Le Corbusier en de dichter Paul Claudel. Het stadje heeft prachtige oude huizen, kunstgaleries, souvenirwinkels, wijn- en delicatessenwinkels. Restaurants zijn er in overvloed. Het kleine museum voor moderne kunst is Musee Zervos, is beslist de moeite waard. De collectie omvat onder andere Calder, Ernst, Giamcometti, Kandinsky en Picasso.
Achter de basiliek is op de voormalige omwallen een uitgestrekt terras met bomen aangelegd. Hier heb je een schitterend uizicht op de Morvan. Als je linksom naar de achterzijde van de basiliek loopt vind je de nieuwe en de oude begraafplaats, waar je zelfs in het toeristisch seizoen tussen de graven van honderden jaren oud serene rust vindt.

Aan de voet van Vezelay ligt het dorp Saint Pere-sous-Vezelay. Hier staat een van de mooiste gotische kerkjes van de Bourgogne, de Eglise Notre Dame, waarvan de bouwactiviteit zich uitstrekte van de 13e tot de 15e eeuw. In het gemeentehuis bevindt zich een klein archeologisch museum, met vondsten uit Les Fontaines Salees: een voormalig Keltisch en later Gallo-Romeins kuuroord met zoutwater bronnen. Blootgelegd zijn een Gallische tempel uit de 2e eeuw voor Chr. En een Gallo-Romeins badhuis van een eeuw na de jaartelling.

Vezelaykerk

kasteelbrandschilderramen

 

Kastelen

Als je gaat toeren, kom je talloze kastelen tegen, waarvan sommige te bezoeken zijn, zoals het kasteel van Bazoches, dat door de architect Vauban is gebouwd. Ten noorden van Donzy staan twee kastelen: het 15e eeuwse Château des Granges en het Château Josserand van een eeuw eerder. Vlakbij Premery ligt het Château de Giry (14e– 17e eeuw), dat onder andere bijzonder is vanwege de grote gotische schouwen en de binnenplaats met een unieke stenen buitengalerij, gedragen door enorme gotische consoles. Bezichtigen kan op afspraak.

Op nog geen 15 minuten rijden van Les Biches ligt, ten westen van het dorpje St. Révérien, de Butte de Montenoison, een van de hoogste heuvels (471 meter) van de Nièvre. Hier heb je een prachtig weids uitzicht op de Bazois en de bergen van de Morvan. Op de heuvel liggen ook de resten van een belangrijk 13e eeuws kasteel, gebouwd door de gravin van Nevers, vanwege de vruchtbare bodem en de strategische ligging. Het kasteel werd in de 18e eeuw verlaten en verviel tot ruïne. Ook deze plek werd reeds door de Romeinen gebruikt om, op een kruising van twee belangrijke wegen, een kamp te installeren. Bovenaan de heuvel staat nu een mooi gerestaureerde kapel (12e – 16e eeuw) met een 16e eeuwse klokkentoren. In de kerk worden soms concerten gehouden en in de zomer wordt op het veld voor de kerk een grote brocante markt georganiseerd.

Meer informatie over kastelen in de Nièvre vind je hier.