Geschiedenis en cultuur

Romeinsviaduct

compierre

Arcy sur Cure is – behalve door haar ligging op de beide oevers van de Cure -beroemd om haar druipsteengrotten uitgesleten in de kalkhoudende rotsen. Les Grottes d’Arcy sur Cure zijn in de zomermaanden te bezoeken. Op een aanzienlijke diepte (waar een constante temperatuur is van 12 graden) is een 900 meter lang parcours uitgezet langs stalagmieten en stalactieten, onderaardse bronnen en meertjes. In deze grotten die 90.000 jaar voor Chr. door Neanderthalers en later de Cro Magnon-mensen werden bewoond zijn vele prehistorische vondsten gedaan, die te bekijken zijn in het museum van Avallon. Het gaat hierbij om ingekraste rotstekeningen waarop dieren voorkomen, skeletten van mammoets, bisons en rhinosaurussen en om vuistbijlen, speerpunten en andere gebruiksvoorwerpen.

Anderhalve kilometer ten zuiden van Saint-Père (bij Vezelay) kun je in Les Fontaines Salées zien hoe zout mineraal water al sinds het neolithische tijdperk werd opgevangen door middel van vaten bestaande uit uitgeholde eiken. (2300 jaar v.Chr.). Daarmee is het een belangrijke archeologische plaats in de Bourgogne. Je kunt er veertien putten zien die nog altijd in bedrijf zijn, een ronde tempel ter ere van de watergoden, evenals Gallo-romeinse thermale baden en een omheining uit de 1e en 2e eeuw na Chr. In de zomermaanden is het complex te bezoeken.

Compierre
Tussen Saint Reverien en Champallement, op nog geen 10 minuten rijden vanaf Les Biches, ligt verscholen in het bos de Gallo-Romaanse nederzetting Compierre. U kunt hier de bemoste ruines bezoeken van een dorp dat verdween aan het einde van de 4e eeuw. De restanten van een prachtige cirkelvormige tempel, van een theater, dat ooit plaats bood aan 5000 personen, van winkels en ateliers van been- en bronswerkers zijn te zien. In de bossen rondom de nederzetting kunt u prachtige wandelingen maken. Het besef dat hier ooit Romeinse treurspelen te zien en te horen zijn geweest geeft de plek een haast mythisch karakter.

In Breugnon, 5 km ten zuidwesten van Clamecy, staat een van de weinige menhirs die in de Nievre zijn gevonden.